PJM - tłumacz języka migowego

Fundacja Prawo i Partnerstwo z Wydziału Prawa UwB zaprasza na konferencję podsumowującą projekt

23.09.2024
grafika, tytuł konferencji
Wpis może zawierać nieaktualne dane.
Data: 25.09.2024
Miejsce wydarzenia: Wydział Prawa UwB (sala 314) przy ul. Mickiewicza 1
Godzina: 13:30 - 16:00
Przejdź do kalendarza pokaż na mapie

Konferencja podsumowująca projekt „Społeczna percepcja zdrowej żywności w świetle interdyscyplinarnej pewności naukowej” odbędzie się 25 września 2024 r. na Wydziale Prawa Uniwersytetu w Białymstoku (sala 314) przy ul. Mickiewicza 1.

Podczas konferencji omówione zostaną wyniki badań przeprowadzonych na przestrzeni ostatnich dwóch lat. Społeczna percepcja zdrowej żywności to zagadnienie, które jest istotne dla przedsiębiorców, chcących dowiedzieć się, jak i dlaczego ich produkty są postrzegane w określony sposób, a także dla konsumentów – by zastanowić się, czy ich spojrzenie na zdrową żywność jest zgodne z wnioskami płynącymi z badań naukowych.

Z kolei dla organów władzy i trzeciego sektora wiedza na temat społecznej percepcji żywności może być istotna w kontekście kształtowania polityk zdrowotnych i regulacji dotyczących produkcji oraz promocji zdrowej żywności i żywienia. Zachęcamy do zapoznania się z programem konferencji zamieszczonym poniżej.

O efektach dwuletnich badań opowiadać będą naukowcy z Uniwersytetu w Białymstoku, Instytutu Ochrony Roślin –  Państwowego Instytutu Badawczego oraz Uniwersytetu Medycznego w Białymstoku.

Program wydarzenia:

  • 12:30 – rejestracja
  • 13:30 – Dlaczego żywność warto badać interdyscyplinarnie? Refleksja na tle założeń i wyników projektu
    prof. dr hab. Maciej Perkowski, Uniwersytet w Białymstoku
  • 13:50 – Czy nasza żywność jest zdrowa? Fakty i mity
    prof. dr hab. Bożena Łozowicka, dr hab. Piotr Kaczyński i dr Piotr Iwaniuk, Instytut Ochrony Roślin –  Państwowy Instytut Badawczy
  • 14:10 – Czy zawartość składników mineralnych i pierwiastków toksycznych różni się w żywności ekologicznej i konwencjonalnej?
    prof. dr hab. Katarzyna Socha i dr hab. Karolina Orywal, Uniwersytet Medyczny w Białymstoku
  • 14:30 – przerwa kawowa
  • 14:50 – Zdrowa żywność w aspekcie chorób neurozwyrodnieniowych
    prof. dr hab. Barbara Mroczko, Uniwersytet Medyczny w Białymstoku
  • 15:10 – Społeczna percepcja zdrowej żywności okiem prawników
    prof. dr hab. Maciej Perkowski, mgr Jakub Ali Farhan i mgr Wojciech Zoń, Uniwersytet w Białymstoku
  • 15:30 – dyskusja z udziałem praktyków i publiczności
  • 16:00 – lunch

mein_nds_cmyk_multicolor_black.svg

Projekt finansowany ze środków budżetu państwa w ramach programu Ministra Edukacji i Nauki pod nazwą „Nauka dla Społeczeństwa”,
nr projektu NdS/551580/2022/2022.

W ramach naszego serwisu www stosujemy pliki cookies zapisywane na urządzeniu użytkownika w celu dostosowania zachowania serwisu do indywidualnych preferencji użytkownika oraz w celach statystycznych. Użytkownik ma możliwość samodzielnej zmiany ustawień dotyczących cookies w swojej przeglądarce internetowej. Więcej informacji można znaleźć w Polityce Prywatności Uniwersytetu w Białymstoku. Korzystając ze strony wyrażają Państwo zgodę na używanie plików cookies, zgodnie z ustawieniami przeglądarki.