11 lutego 2025 r. na Wydziale Prawa Uniwersytetu w Białymstoku odbyło się spotkanie z trzema prelegentami: dr hab. Justyną Karaźniewicz, prof. UKW, dr hab. Moniką Kotowską, prof. UWM oraz mgr Łukaszem Lenartowiczem, doktorantem Szkoły Doktorskiej UWM w Olsztynie. Uczestniczyli w nim nie tylko studenci, ale również pracownicy Katedry Prawa Karnego i Kryminologii.
Dr hab. Justyna Karaźniewicz, prof. UKW skupiła się na środkach karnoprocesowych służących ochronie ofiar przestępstw, kładąc w swoim wystąpieniu szczególny nacisk na ochronę ofiar przed ponowną wiktymizacją (w tym ochronę ofiar przemocy domowej oraz ochronę ofiar zagrożonych ponowną wiktymizacją ze względu na wykonywany zawód), statystyczny wymiar ochrony ofiar przed ponowną wiktymizacją oraz ochronę ofiar przed wtórną wiktymizacją.
Kolejna prelegentka - dr hab. Monika Kotowska, prof. UWM mówiła o "karierach" kryminalnych członków zorganizowanych grup przestępczych. Wyjaśniła m.in. to, czym różni się pospolita przestępczość od zorganizowanej, czym charakteryzują się członkowie zorganizowanych grup przestępczych wg badań kryminologów, jakie są uwarunkowania angażowania się w przestępczość zorganizowaną oraz jak wygląda werbunek do przestępczości zorganizowanej. Ponadto przedstawiła wyniki swoich badań, w tym przede wszystkim cechy, które charakteryzowały zdecydowaną większość karier członków zorganizowanych grup przestępczych, przebieg i czas kariery przestępczej, różnice pomiędzy sprawcami z uwzględnieniem rodzaju popełnianych przestępstw, a także funkcjonowanie badanych w czasie odbywania kary pozbawienia wolności.
Tymczasem mgr Łukasz Lenartowicz opowiedział o patologiach na rynku żywności na przykładzie branży mięsnej. Nawiązał przy tym do powstającej aktualnie swojej pracy doktorskiej. Prelegent scharakteryzował przestępczość żywnościową, a następnie zajął się omówieniem tej patologii w ramach branży mięsnej. Podał liczne przykłady naruszeń z Chin i Polski, omówił skalę zjawiska, a także opowiedział o najczęściej fałszowanych produktach żywnościowych.